En enkel guide till att låna pengar utan UC

Publicerad

Att låna pengar är ett vanligt sätt att få finansiell hjälp när man behöver det, oavsett om det gäller att betala räkningar, köpa en ny bil eller göra en större investering. Men när man ansöker om ett lån innebär det allt som oftast att långivaren gör en kreditupplysning hos UC som Sveriges största kreditupplysningsföretag.

För dig som har dåligt kreditbetyg hos UC kan detta göra det svårt för dig att få förmånliga lånevillkor – och i vissa fall kan det även innebära att du får avslag på låneansökan.

Det finns dock möjlighet att låna pengar utan att en kreditupplysning görs hos UC. Dessa lån kallas för lån utan UC, och det brukar oftast röra sig om snabblån eller sms-lån. Dessa typer av lån är vanligtvis mindre belopp och kortare löptider jämfört med traditionella banklån och de har i regel högre räntor och avgifter associerade med dem. Du kan läsa mer om vad det innebär att låna pengar utan UC på Smartekonomi.se och vi vill starkt uppmana dig att läsa på ordentligt innan du eventuellt bestämmer dig för att ta ett lån (oavsett om det är med eller utan UC).

Det finns många olika kreditupplysningsföretag

När man ansöker om ett lån utan UC så använder långivaren sig istället för UC ett annat kreditupplysningsföretag för att genomföra kreditupplysningarna.

Det betyder att din kreditvärdighet hos UC inte spelar någon roll och att du kan få lånet beviljat trots en dålig kreditvärdighet hos UC – om du har en god kredithistorik på annat håll. Några andra vanliga kreditupplysningsföretag utöver UC är bland annat Bisnode och Creditsafe.

Vad ska man tänka på innan man lånar pengar utan UC?

Innan du låna pengar utan UC är det viktigt att tänka igenom vad man behöver pengarna till och om det verkligen är nödvändigt att låna.

Här är några viktiga saker att tänka på både när man ska låna pengar i allmänhet och när man ska låna pengar utan UC:

1. Bedöm din ekonomiska situation

Innan du skickar iväg ansökan om lånet bör du tänka igenom din ekonomiska situation och kontrollera att du faktiskt har råd med den extra kostnaden som lånet kommer att medföra. Det är viktigt att du har en stabil inkomst och att du inte redan har svårt att betala dina räkningar.

2. Jämför olika långivare och lånevillkor

Det finns många olika långivare som erbjuder lån utan UC, så det är viktigt att man jämför olika erbjudanden för att hitta det som passar bäst. Se bland annat till att jämföra räntor, avgifter, löptider och andra villkor för att hitta ett lån med så rimlig kostnad som möjligt.

3. Var försiktig med avgifter och extra kostnader

Lån utan UC kan som sagt ofta ha högre räntor och avgifter än traditionella banklån, så det är viktigt att man läser igenom alla villkor noga och förstår vad lånet kommer att kosta. Var särskilt uppmärksam på eventuella avgifter på försenade betalningar eller avgifter för att betala av lånet tidigare.

Risker med att låna pengar utan UC

Att låna pengar utan UC innebär trots dess olika potentiella fördelar även en viss risk för dig som låntagare. En av de viktigaste sakerna att tänka på är att dessa lån som sagt ofta har högre räntor än traditionella banklån. Det kan göra lånet mer kostsamt i det långa loppet och kan göra det svårt att få ihop en redan begränsad privatekonomi.

En annat viktigt aspekt att tänka på är att fundera kring varför du eventuellt inte fått lånet med UC  beviljat från början. Om du har en dålig kreditvärdighet med UC kan det vara så att det finns underliggande ekonomiska problem som behöver åtgärdas innan du tar ett lån utan UC.

Sammanfattningsvis kan lån utan UC ge dig en möjlighet att låna pengar när du har fått avslag hos traditionella långivare, men de kan också det kan bli dyrt och riskabelt om du inte är försiktig. Så tänk igenom beslutet noga och var säker på att du kan betala tillbaka pengarna innan du ansöker om ett lån.