En enkel guide till pensionssparande

Publicerad

Pensionssparande är ett viktigt ämne för alla som vill ha en trygg framtid. Saken är den att många människor inte vet hur pensionssparande fungerar, eller så börjar de inte när de är tillräckligt unga för att få ut det mesta av det.

Här kommer därför några grundläggande tips gällande pensionssparande som hjälper dig att fatta bättre beslut i ditt liv. Vi hoppas att det kan vara användbart för dig, och om du har några fler funderingar är det bara att kontakta oss.

Se till att komma igång

Alla som jobbar och betalar skatt får pension från staten, och de flesta får även tjänstepension – men trots detta är det viktigt att spara på egen hand.

Det räcker faktiskt med att du kommer igång med ett enkelt månadssparande för att öka chansen att få en bra pension. Du sätter då in en viss summa pengar varje månad i ett par fonder som du väljer ut.

När du väl har valt vilka fonder du ska spara i sköter sig den här processen helt själv. Pengarna dras automatiskt från ditt konto och investeras därefter. Det viktigaste är alltså inte att spara så mycket som möjligt (även om det såklart är bra), utan snarare att faktiskt komma igång och ta det där första steget.

Ha tålamod och var långsiktig

De pengar du sparar under åren kommer att vara värda mycket mer när du går i pension än vad de är nu.

Detta innebär att även om dina investeringar inte presterar bra just nu kan en långsiktig inställning ändå ge väldigt bra resultat på lite längre sikt.

Lämna inte saker och ting åt slumpen

Om du vill vara säker på att du får en bra summa pengar vid din pension så bör du inte lämna saker och ting åt slumpen.

Gör en plan och håll dig till den, även om marknaden kraschar. Med tiden kommer du att märka att dina pengar bör växa tillräckligt för att ge dig en bra inkomst när du går i pension.