Förbättra din ekonomi med dessa smarta spartips

Publicerad

Det är viktigt för alla att veta hur man kan förbättra sin ekonomi och förvalta sina pengar på ett smart sätt. En stor del av den svenska befolkningen har dessvärre väldigt svårt att hålla i sina pengar och många kämpar faktiskt med sin ekonomi varje månad.

Att det är på det här sättet är inte särskilt kul eller bra, varken för de enskilda individerna eller samhället i stort. Men självklart är det en utmaning att förbättra sin ekonomiska situation om man börjar utan någon tidigare kunskap eller erfarenhet. Så i mångt och mycket handlar detta om att väldigt många har alldeles för lite kunskap kring pengar och ekonomi.

Vi känner därför att det är bra att vi går igenom ett par smarta spartips som vi tror och hoppas kan hjälpa många på vägen mot en bättre privatekonomi. Om du har några fler tips som du vill dela med dig av är du alltid välkommen att höra av dig till oss med dessa.

Nu sätter vi igång!

Börja med att fokusera på ett mål i taget

Det är inte alltid lätt att spara pengar, men det är möjligt om du är engagerad i uppgiften.

Nyckeln när det gäller att spara pengar är att sätta upp realistiska mål och börja arbeta mot dem omedelbart. Om du försöker fokusera på flera olika ekonomiska frågor samtidigt är det troligt att ingenting någonsin kommer bli gjort.

Fokusera i stället på ett särskilt mål i taget när du tar kontroll över din ekonomi och se till att aldrig ge upp. Oavsett hur små mål du sätter upp är det viktigt att ta det första steget mot att förverkliga dem. Du kommer snart att se att det kan bli mycket lätt att hantera dina pengar på ett bra sätt när du väl kommer igång.

Börja använda kreditkort

När du väl börjat få lite kontroll över din ekonomi kan det vara ett smart ekonomiskt val att börja använda sig av ett kreditkort istället för ett bankkort.

Visst kan det låta konstigt att vi säger så. Men faktum är att kreditkort är bättre än vanliga bankkort om du kan hantera dem på rätt sätt. För med ett kreditkort kan du spara pengar genom att använda de räntefria dagarna och det är också möjligt att få poäng eller cashback på alla dina inköp.

Du kan använda dessa belöningar för att betala din semester, köpa nya kläder, få rabatt på större inköp eller spara specifika belopp för något speciellt som du köper. Men om du känner att du inte riktigt klarar av att hålla i dina pengar, och risken att du spenderar mer än vad du har råd med är för stor, så bör du undvika kreditkort.

Idag finns det en hel uppsjö av olika kreditkort som man kan välja mellan. Om du vill få hjälp med att jämföra och hitta det bästa alternativet för dig rekommenderar vi att du klickar dig vidare till www.bästakreditkortet.se – på så sätt får du en hel del gratis hjälp på vägen mot bra beslut.

Spara ihop till en buffert

Det är en bra idé att lägga undan lite pengar varje månad på ett särskilt konto, så att du har ett slags skyddsnät om något ovanligt skulle hända. Detta brukar kallas för att skapa en buffert.

Men hur stor måste bufferten vara? Helst ska du försöka spara 3-6 månadslöner på ett sparkonto som du bara använder i nödfall. Är detta inte möjligt just nu får du helt enkelt spara det du kan och öka med tiden. Om du har lyckats skapa en liten buffert för dig själv kan det även bli lättare att förhandla om kortfristiga lån med din bank. På så sätt kan du låna pengar om du behöver och veta att du kan betala tillbaka dem när du fortsätter att spara pengar varje månad.