Hur bör man investera sina pengar?

Publicerad

Om du vill ha en stark privatekonomi är det viktigt att du ser över hur du placerar och investerar dina pengar. Det finns många olika sätt att investera, och alla dessa sätt passar inte för alla personer. Faktum är att vad som passar bäst kan vara väldigt individuellt.

Vi förstår att det kan vara svårt att komma igång, och därför tänkte vi hjälpa dig lite på traven. I den här artikeln kommer vi därför att ta en titt på 3 olika sätt som du kan placera dina pengar på och när respektive sätt passar bäst. Du kan alltid placera pengar på alla tre samtidigt om du vill det.

Investera i aktier eller aktiefonder

Aktier och aktiefonder är ett bra alternativ för personer som vill investera långsiktigt. Den övergripande aktiemarknaden har historiskt sett gått upp över tid, vilket gör att det troligtvis kommer att fortsätta så även framöver.

Köp på dig fler aktier och aktiefonder regelbundet och över tid, t.ex. i samband med att du får din lön varje månad. På så sätt för du en bra snittkurs på dina inköp.

Investera i räntefonder

Räntefonder passar bra för kortsiktiga investerare som vill vara försiktiga med sitt kapital. Du får inte lika hög avkastning som med aktier, men dina pengar kommer sannolikt inte att minska i värde förutsatt att det inte uppstår en gigantisk finanskris.

Du får med andra ord en väldigt låg avkastning till en väldigt låg risk. Som du kanske märker så hänger risk och avkastning ihop med varandra.

Placera pengarna på ett sparkonto

Sparkonton passar bra för de personer som är mycket försiktiga och inte vill ha någon risk överhuvudtaget. Det ger dock ingen avkastning, så om du är en långsiktig investerare är detta inte ett bra alternativ för dig.

Att placera pengarna på ett sparkonto passar allra bäst om du vet att du ska använda dem inom kort. Eller om du helt enkelt bara vill ha en buffert som du lätt kan komma åt när som helst.

Kom ihåg detta när du investerar pengar

Investeringar i värdepapper kan alltid öka och minska i värde. Och det är inte säkert att du får tillbaka det investerare beloppet. Se därför till att enbart investera pengar som du har råd att förlor.