Hur får man pengarna att räcka till varje månad?

Publicerad

Det är många där ute som varje månad kämpar med att få pengarna att räcka hela månaden ut. Anledningarna till varför detta är en så stor utmaning för många kan såklart variera mellan olika personer, men en anledning på senare tid är att inflationen tagit fart utan att lönerna ökat i samma takt.

Om du är en av de personer som jobbar hårt och försöker planera för att dina pengar ska räcka till nästa lön så är du alltså inte ensam om detta. Men oroa dig inte, vi vill med dagens artikel försöka göra vad vi kan för att hjälpa personer som kämpar med just detta.

Vi kommer att dela med oss av några tips som kan hjälpa dig att få pengarna att räcka till varje månad, så du kan fokusera på andra saker i ditt liv. Ta fram papper och penna för nu sätter vi igång!

En budget är A och O

En av de viktigaste sakerna du kan göra för att få dina pengar att räcka till är att upprätta en budget. När du har en budget vet du exakt hur mycket pengar du har att arbeta med varje månad och du kan planera din konsumtion därefter.

Om du inte vet var du ska börja med att skapa en budget finns gott om användbara resurser på nätet för att få vägledning kring hur man kan komma igång. Med det sagt behöver en budget inte vara särskilt komplicerad för att vara effektiv. Det funkar gott och väl att föra budgeten med papper och penna eller i ett kalkylblad i Excel.

När du skapar en budget är det viktigt att du ser till att den blir realistisk. Om du sätter upp orealistiska mål för dina utgifter är det inte troligt att du kommer kunna håll dig till din budget, vilket i sin tur kommer göra dig frustrerad och missnöjd med dig själv.

Laga mat hemma

I dagens samhälle är det väldigt lätt att spendera mer pengar än vad man egentligen kanske man har råd med på utemat på restaurang. Det är inget fel med att gå ut och äta då och då, men det bör inte vara en regelbunden företeelse om du har svårt med att få dina pengar att räcka till i slutat av varje månad.

Ett av de enklaste sätten att spara pengar varje månad är att laga mat hemma oftare. Hemlagad mat är oftast billigare än restaurangmat och kan vara lika god (om inte godare) om du använder bra råvaror.

Det som stoppar många från att laga mat hemma oftare är att de påstår att de inte har tid. Men sanningen är att det faktiskt inte behöver ta så lång tid att laga en hälsosam och god måltid hemma. Det finns många snabba och enkla recept på nätet som du kan använda dig av för att fixa en komplett måltid på så lite som 10 minuter.

Se till att ha en buffert för oförutsedda utgifter

Även om du har en budget och håller dig till den så noga som möjligt så kommer det alltid att uppstå oväntade utgifter då och då. Det kan vara allt från att bilen går sönder till ett oväntat läkarbesök.

Därför är det viktigt att se till att du har en buffert med extra pengar sparade för dessa oväntade utgifter. På så sätt behöver du inte oroa dig för hur du ska kunna betala för dem när de dyker upp. 

Ett av de bästa sätten att spara för dessa oväntade utgifter är att inrätta ett separat sparkonto som du bara använder för detta ändamål. På så sätt kommer du inte att lockas till att spendera pengarna på andra saker.

Ett snabblån kan hjälpa till när bufferten krisar

Med det sagt kommer det säkert dyka upp tillfällen där denna buffert kanske inte kommer att räcka till för att täcka alla utgifter. I detta fall kan ett snabblån vara ett bra alternativ för att hjälpa dig att klara dig fram till nästa löning.

Är det så att du behöver ta ett snabblån rekommenderar vi att du först och främst jämför snabblån på Mystep.se. Detta tillvägagångssätt gör att du kan hitta ett så förmånligt alternativ som möjligt.

När det kommer till snabblån är det dock viktigt att komma ihåg att dessa lån är förknippade med höga räntor. Därför är det viktigt att du bara tar dessa lån om du är säker på att du kan betala tillbaka det helt och hållet i tid.