Hur mycket pengar kan man spara med hjälp av ROT-avdraget?

Publicerad

ROT-avdraget är ett av de mest populära avdragen tillgängliga för svenska hushåll. Detta avdrag kan hjälpa till att minska kostnaden för renoveringar, reparationer och underhåll av ditt hem. Frågan är dock, hur mycket kan man faktiskt spara med hjälp av ROT-avdraget?

I den här artikeln kommer vi att dyka djupt in i ämnet, förklara hur ROT-avdraget fungerar och ge en översikt över hur mycket du potentiellt kan spara.

Vad är ROT-avdraget för något?

ROT-avdraget är en skattereduktion som ges till privatpersoner för arbetskostnaden vid renovering, ombyggnad och tillbyggnad (ROT) av bostäder. Namnet ROT kommer från de första bokstäverna i Renovering, Ombyggnad och Tillbyggnad. Detta avdrag infördes av den svenska regeringen för att stimulera byggbranschen och för att göra det mer ekonomiskt tillgängligt för hushållen att underhålla och förbättra sina hem.

ROT-avdraget gäller för arbete som utförs i eller på en bostad som du äger och bor i, eller en hyresrätt som du bor i. Det inkluderar allt från mindre reparationer till större renoveringsprojekt. Observera att ROT-avdraget endast täcker arbetskostnaden, och inte material- eller resekostnader.

Så mycket kan du dra av

Med ROT-avdraget kan du dra av 30 procent av arbetskostnaden för renovering, ombyggnad och tillbyggnad (ROT-arbeten) direkt på fakturan. Det finns dock en gräns för hur mycket du kan dra av. Det maximala belopp du kan dra av per person och år är 50 000 kronor.

Om du till exempel anlitar en hantverkare för ett arbete som kostar 100 000 kronor, får du dra av 30 000 kronor direkt på fakturan. Det innebär att du bara behöver betala 70 000 kronor för arbetet. Om arbetskostnaden däremot överstiger 166 667 kronor under ett år, kan du fortfarande bara dra av maximalt 50 000 kronor.

Det är viktigt att komma ihåg att ROT-avdraget endast gäller arbetskostnaden. Materialkostnader och resekostnader är inte avdragsgilla. Dessutom kan du bara göra avdrag för arbete som utförs i eller i direkt anslutning till din bostad.

För att kunna utnyttja ROT-avdraget måste du vara folkbokförd på adressen där arbetet utförs, och du måste betala skatt i Sverige. ROT-avdraget gäller både för ägare av fastigheter och för de som bor i bostadsrätt.

Se till att hantverkaren du anlitar innehar F-skattesedel

När du anlitar en hantverkare för att utföra arbeten i ditt hem och utnyttja ROT-avdraget, är det viktigt att du säkerställer att hantverkaren har en F-skattesedel. Detta är ett bevis på att hantverkaren är registrerad för F-skatt och betalar skatt och sociala avgifter i Sverige. Om hantverkaren inte har en F-skattesedel, kan du inte göra ROT-avdrag för arbetet.

F-skattesedeln är också en indikation på att hantverkaren är seriös och följer svenska lagar och regler. Detta kan ge dig extra trygghet när du anlitar en hantverkare för att utföra arbete i ditt hem.

För att kontrollera om en hantverkare har en F-skattesedel kan du be att se en kopia av sedeln eller kontrollera detta via Skatteverkets webbplats. Du kan också kontrollera om företaget är godkänt för F-skatt genom att söka på företagets namn eller organisationsnummer på Skatteverkets webbplats.

Ett exempel på en hantverkare som innehar F-skattesedel är målare Danderyd, som kan anlitas via malare-danderyd.se. Genom att anlita en hantverkare med F-skattesedel kan du vara säker på att du kan dra nytta av ROT-avdraget och att hantverkaren följer svenska lagar och regler.