Tänk på detta innan du ska köpa hus

Publicerad

Att köpa ett hus är ett av de viktigaste besluten du kommer att fatta under din livstid. Så hur vet du om det är rätt för dig? Det finns många faktorer att ta hänsyn till, t.ex. bostadens storlek och utformning, närheten till skolor, affärer eller nöjesställen, miljöaspekter som buller och föroreningsnivåer och till och med brottsligheten i grannskapet.

En sak som verkar enkel men som ofta glöms bort är hur väl lämpad en viss fastighet kommer att vara för dina behov (t.ex.. om du är singel eller har barn). Behöver du fler sovrum än badrum? Finns det tillräckligt med förvaringsutrymme? Kan familjer med små barn bo bekvämt där utan att behöva oroa sig för potentiella faror runt varje hörn?

Ja som du kanske förstår finns det en hel del olika saker som man bör tänka på innan man gör detta stora beslut. För att göra din resa mot bostadsköp lite lättare kommer du här nedanför kunna ta del av några av de viktigaste sakerna du bör ha koll på innan du köper ett hus.

Vad är viktigt för dig?

Det första du bör fundera över innan du köper ett hus är att bestämma dig för vad som är viktigt för just dig och din familj.

Hur många rum behöver du? Är förvaringsutrymmet tillräckligt stort? Kan hela din familj bo bekvämt där utan att behöva trängas? Ja, detta är bara några av alla frågor du bör ställa dig själv.

Gå på många husvisningar

Nästa steg är att gå på många husvisningar. Du kommer att bli förvånad över hur annorlunda husen ser ut efter att de har städats och möblerats. På så sätt får du se det med dina egna ögon, inte bara via foton, videor eller planritningar.

Ett annat bra tips är att du vid möjlighet pratar med grannarna eller de som bor i närheten för att få en bättre uppfattning om hur området där är. När du börjar titta på hus så ska du inte vara blyg för att begära ut planritningar och be om mer information från fastighetsmäklaren. På så sätt kan du få en mycket bättre känsla för hur det skulle vara att faktiskt bo där.

Börja planera inför valet av elavtal

En av de största kostnaderna för bostäder är hemmets energianvändning och elräkning. Det är därför bäst att fundera noga på vilket elavtal du väljer för ditt nya hem, eftersom det kan bli dyrt om du inte vet vad du gör.

Värt att komma ihåg är att det finns en hel del elbolag med rabatter. Om du blir kund hos dessa kan du alltså få ett rabatterat pris under några av de första månaderna. Vi rekommenderar starkt att man drar nytta av dessa erbjuden så att man t.ex. kan ha råd att lägga undan ett par extra kronor till ett långsiktigt sparande.

Låt processen ta tid och stressa inte fram ett beslut

Som du förmodligen kan förstå är det inte lätt att köpa ett hus. Det finns som sagt mängder av saker att tänka på, och därför är det bra att låta det ta tid och noggrant söka efter det rätta huset för just dig och dina behov.

Stressa därför med sökandet av den perfekta bostaden. Var istället tålmodig och låt själva sökandet vara en del av resan på vägen till köpet av din helt egna bostad.