Tänk på detta när du sparar pengar till barn

Publicerad

Att spara till dina barn är en av de smartaste sakerna du kan göra. Det finns inte många bättre sätt att ge sina barn en bra start i deras vuxenliv än just detta.

De föräldrar som har möjligheten brukar lägga undan pengar för sina barn som de kan sedan får tillgång till när de blir myndiga. När det kommer till denna typ av sparande finns det en hel del saker som kan vara bra att känna till. Här nedanför kommer vi dela med oss av några av dessa saker.

Sträva efter att pengarna ska växa

Allt för många föräldrar sparar till sina barn genom att endast lägga undan pengar på ett separat bankkonto. Detta är givetvis bättre än ingenting, men om du vill hjälpa dina barn på bästa sätt föreslår vi att du försöker hitta ett sätt att få pengarna att växa så mycket som möjligt.

Du kan exempelvis öppna ett konto hos Avanza och investera pengarna i aktier eller fonder. Det som är viktigt att känna till när det kommer till att investera är att det inte finns några garantier på att pengarna kommer att öka i värde. Om du har riktig otur kan du till och med bli av med alla dina pengar. För att minimera risken för detta rekommenderar vi att du du väljer så riskfria aktier och fonder som möjligt.

Hur mycket ska du spara?

Innan du börjar spara är det klokt att först ta reda på hur mycket du vill spara till dina barn. Det finns ingen fast regel för detta, och det är faktiskt helt upp till dig att avgöra detta.

Om du till exempel vill se till att dina barn ska ha råd med ett hus när de blir äldre, så bör du se till att börja spara tidigt. Ju tidigare du börjar spara, desto bättre utgångsläge kommer de att få vilket sannolikt kommer leda till en större summa pengar när barnen är myndiga.