Vad är fördelarna med fondrobotar?

Publicerad

Det finns många människor som vill investera, men som inte vågar eftersom de tycker att hela processen verkar komplicerad. Faktum är dock att det inte behöver vara så läskigt eller komplicerat som många tror, då det faktiskt är ganska enkelt.

Men om du känner att du ändå inte vill göra detta på egen hand kan du ta hjälp av en fondrobot. Kanske har du hört talas om det, kanske inte. Oavsett så är det just detta vi kommer gå igenom i den här artikeln.

Så om du vill veta mer om vad en fondrobot är och vilka fördelar som finns bör du helt enkelt läsa vidare!

Vad är en fondrobot?

Innan vi går in på vilka fördelar det finns med fondrobotar kan det vara på sin plats att redogöra vad detta är för något. En fondrobot är ett system som automatiskt investerar pengar åt dig genom att placera dem olika fonder.

Vanligtvis får du hjälp med att utforma en fondportfölj utifrån din risknivå, hur långsiktig du är, och vilka avkastningsmål du har. Därefter sätter du in pengar i fondroboten och den börjar sedan att placera dina pengar i fonder som passar den övergripande strategin.

Detta är ett område som växt mycket på senare år, vilket innebär att det faktiskt finns ett gäng olika företag i Sverige som erbjuder fondrobotar numera.

Fördelar med fondrobotar

Det finns många fördelar med att investera via en fondrobot. Det är inte bara enkelt, utan du kan också enkel hålla koll på dina investeringar och göra justeringar vid behov.

Detta sparsätt gör investeringar tillgängliga för alla – oavsett hur mycket eller lite kunskap man har. Just detta tycker vi är extremt bra och viktigt eftersom vi anser att alla bör ha ett långsiktigt fondsparande oavsett vilka förutsättningar man har.

Några av de fördelar som finns med att använda fondrobotar:

  • Det är enkelt
  • Du kan hålla koll på dina investeringar
  • Sparformen gör investeringarna tillgängliga för alla – ingen tidigare erfarenhet krävs
  • Fondroboten balanserar automatiskt din portfölj vid behov
  • Du kan investera i många olika tillgångar
  • Det är billigare än att låta en finansiell rådgivare göra det åt dig

Finns det några nackdelar?

Det finns vissa nackdelar med att använda en fondrobot. En nackdel att tänka på är att företaget som erbjuder denna tjänst tar ut olika avgifter. Detta kan bli dyrt i längden om du inte väljer en billig aktör.

En annan nackdel är att investeringarnas värde kan sjunka och stiga, men det gäller dock för alla typer av investeringar. Oavsett om det är en fondrobot som gjort dem eller inte.