Vad ska man tänka på när man lånar pengar?

Publicerad

Att låna pengar kan bli dyrt om du inte är försiktig. Vi har därför sammanställt 3 tips på vad man bör tänka på när man lånar pengar. Detta kan kännas som väldigt grundläggande tips, men vi känner faktiskt att det finns ett behov av detta.

Vi ser tyvärr allt för många som har lite dålig koll när det gäller just privatekonomi och olika former av krediter såsom sms-lån och bolån. Och när du är i behov av att låna pengar snabbt och enkelt är det inte rätt tillfälle att prova nya saker eller att improvisera utifrån vad man ”tror är bäst”.

Därför tror och hoppas vi att det finns en målgrupp som kommer uppskatta den här artikeln. Om du har några frågor efter att du läst klart är du alltid välkommen att kontakta oss

Jämför lån innan

Vi rekommenderar alltid att du jämför lånen innan du lånar pengar. Detta är viktigt eftersom det kan bli en stor påfrestning för din ekonomi om du väljer ett lån med dåliga lånevillkor.

En jämförelse hjälper dig kort sagt att hitta den långivare och det lån som passar bäst för din situation. Det finns onlinetjänster som kan hjälpa dig att jämföra, och dessa är dessutom helt gratis att använda.

Låna inte mer än vad du klarar av

Detta kan låta självklart men det är viktigt att påpeka detta. Om du lånar för mycket kommer återbetalningen att bli en stor belastning för din ekonomi och kan påverka din förmåga att betala andra viktiga utgifter, t.ex. hyra, mat, och försäkringar.

Det är alltså viktigt att du lånar pengar med måtta för att undvika att bli alltför skuldsatt. Om din skuld är för stor kan du få svårt att betala tillbaka skulden vilket kommer påverka dig kraftigt negativt.

Det är en bra idé att använda någon form av budget eller ekonomisk plan för att se till att skuldåterbetalningen sker enligt plan.

Fundera på om lånet verkligen är nödvändigt

Vi rekommenderar att du lånar pengar endast om det är absolut nödvändigt. Allra helst bör man undvika att låna pengar överhuvudtaget, t.ex. genom att ha en buffert undanstoppad på ett konto.

Men om du verkligen måste låna pengar har vi ett tips till dig. Och det är att du bör försöka betala tillbaka lånet så snabbt som möjligt. Anledningen är att du då sparar pengar på att inte betala lite mycket i ränta och andra avgifter.