Vilka typer av lån finns det?

Publicerad

Låna pengar är något de flesta behöver göra någon gång i deras liv. Men vilka typer av lån finns det? Det är just detta vi kommer ta upp i den här artikeln.

Vi kommer att gå igenom de tre huvudkategorierna gällande de lånetyper som finns, nämligen bolån, privatlån och snabblån. Men det finns även andra typer av lån, som t.ex. företags-, bil- och studielån.

För att kunna fatta ett beslut om vilken typ av lån du ska ta är det viktigt att känna till de olika typerna av lån som finns tillgängliga. Olika lån lämpar sig nämligen olika bra för olika situationer. Se därför till att välja den typ av lån som passar bäst för din situation.

Vad är ett bolån?

Ett bolån är ett lån som såklart tas för att köpa en bostad. De är säkerställda, vilket innebär att de har en säkerhet (dvs. bostaden). Detta gör dem mindre riskfyllda för banken som lånar ut pengarna.

Bolån har vanligtvis en låg ränta och är upplagda över en lång tidsperiod. Men lite beroende på din kredithistorik och hur mycket pengar du tjänar kommer olika banker att ge dig olika räntesatser. Allt beror på bankens riskbedömning av dig som låntagare.

Vad är ett privatlån?

Ett privatlån är ett lån som kan tas för att finansiera vad du vill. Du behöver alltså inte berätta för banken vad du ska använda pengarna till.

Privatlån har en hög ränta, men de erbjuder vanligtvis flexibilitet när det gäller återbetalning av lånet. Kom dock ihåg att de ibland kan ha en kort återbetalningstid, så kolla alltid upp noga vad som gäller.

Vad är ett snabblån?

Ett snabblån är ett litet lån som vanligtvis tas för nödsituationer. De är utan säkerhet och därför inte säkerställda. Detta gör dem mycket riskfyllda för långivaren, men de kan vara användbara på grund av sin bekvämlighet om du verkligen behöver pengar snabbt.

Dessa lån har generellt sett en väldigt hög ränta eftersom det är riskabelt för långivaren. De tas därför oftast bara ut om du behöver pengar snabbt och har provat allt annat först. Det är alltid bäst att försöka spara lite på ett nödkonto så att du inte behöver ta ett av dessa lån alls.

Några slutord

På det hela taget finns det egentligen inga enkla regler när det gäller lån. Olika typer av lån beviljas av olika skäl och vid olika tidpunkter. Därför är det viktigt att väga för- och nackdelar innan du tar ett lån.

Låna inte mer än vad du faktiskt behöver och klarar av att betala tillbaka. På så sätt kan du undvika att hamna i en jobbig ekonomisk situation längre fram.